”Hur tänker ni, yogalärare kring yogaresor långt bort som förpestar miljön?” är en fråga vi har fått. Inte många gånger, faktiskt bara två, men det räckte för att få oss att tänka till. Tack ni som undrade. Här försöker vi resonera kring flyg och yoga. Kan man verkligen förena dessa två?
Vi ordnar en retreat per år som ligger i Skinnskatteberg, Sverige och som dessutom är donationsbaserad, dit kan man ta tåget (men många väljer ändå bilen). En gång per år arrangerar vi också en yogaresa som ligger långt bort, en långflygning bort. Vi har tänkt att det är så pass sällan att det liksom är okej. Vi har, liksom många med oss, tittat mellan fingrarna…Att resa är ju livet! Och att förena yoga med en exotisk plats är väl drömmen…eller? Den Gröna Smoothien fastnade i halsen under Weeping Willows sångaren Magnus Carlssons fantastiska sommarprat i P1,. I programmet intervjuar han en rad experter som på ett nyanserat och sakligt sätt förklarar läget med planeten. Efteråt kändes det så där… Det är en sak att själv flyga, det ska vi göra något åt, men att vara orsaken till att cirka 30 stycken andra flyger kändes värre. Därför blir den nästkommande resan till Gambia troligtvis vår sista ”yogiska” långresa. Vi önskar att en yogaresa inte bara ska innebära en inre förändring och välmående. För att en yogaresa ska kännas schysst bör även andra detaljer vara okej. Vi vill att de som reser med oss ska känna att de gör gott trots att de flyger, och därför har vi tänkt ett extra varv med just denna resa.. läs om resan här.
Syfte
Kan man överhuvud taget fortsätta flyga efter att ha fått all denna information till sig? För mig är det ungefär samma slags resonemang gällande kött. Kan man fortsätta äta kött trots att man vet hur köttproduktionen fungerar och hur densamma förstör miljön? Går det att ha samma tänk när det gäller resor? Det är ju skillnad på massproducerad kyckling och på viltkött (menar många). Är det skillnad, när det gäller miljön alltså, att flyga charter till Thailand och bo på en stor hotellkedja med All Inclusive och på att resa till ett litet familjeägt eko-ställe med bybor som anställda? Den viktiga frågan blir i så fall just vad syftet med resan är. Det är ju inte bara själva flygturen det handlar om. Är det ”bara” semester, äta god mat, få lite sol och lära sig yoga? Alla ganska bra anledningar men som kanske inte räcker för att flyga så pass långt. Däremot en resa som dessutom förändrar världen, som på något sätt kompenserar det giftutsläpp en flygning medför, en resa som gör något gott, som hjälper någon i nöd, fattiga, behövande och inte minst en själv…En retreat är för många en transformerande upplevelse där man börjar upptäcka sina mönster, sina tankar och sina fysiska och mentala begränsningar. Yogans och meditationens syfte är inte bara en kroppslig detox, det är den inre detoxen som är viktigast. Att rensa ut ”skräp” i vårt sinne – det vill säga minska vår inre miljöförstöring, så att visdomen kan gro, är målet. Visdomen vill ha fred och kärlek, både för sig själv och för andra. Att göra en yoga-resa/retreat skapar förutsättningar för dylik fred, denna inre frid sprids sedan till personens närmaste, och dessa sprider den i sin tur vidare. Ringarna på vattnet blir stora och målet, även om det kan tyckas idealistiskt, är att förändra hela samhällen, ja hela världen.
Nödvändigt eller inte?
Jag och Mats kommer kommer att fortsätta att flyga till vår lärare i Burma en gång per år för att förkovra oss i det vi brinner för och arbetar med och där också donera en del av vinsten från vårt företag till organisationen Metta In Action, det känns nödvändigt och kan endast göras på plats. Men vi kommer att ta tåget så ofta det är möjligt, och försöka att välja de minst skadliga alternativen. Och…överhuvudtaget… göra så gott vi kan, och försöka följa våra ”behov” istället för att följa ”begären”. Men framför allt inte slå på oss själva och känna ”klimat-skam” (ja, det är en ny term!) om vi inte klarar av att vara så där perfekt ”miljö-duktiga”. Även där finns ju stress och en slags ”mental pollution”. Attityden gentemot oss själva är därför oerhört viktig.
För vad skulle Buddha säga om all miljöförstöring och medföljande klimatförändringar? Jo, han skulle nog bara säga att som man sår får man skörda, att det vi ser är endast resultatet av de tre rotgifterna Hat, begär och Illusion och framför allt giftet ”Begär”, vi vill hela tiden ha mer, mer, mer. Vi är aldrig nöjda. Aldrig är vi tillfreds här och nu. Meditationens syfte är att bli medveten om dessa delar i vårt psyke, och att se och inte alltid lyda dem. Vår lärare, Sayadaw U Tejaniya har ett enkelt knep i hur man ser vad som är begär och vad som är behov. Han brukar bara le stort och säga: ”check if its Nessesary or Not!”. I allt. I tankar vi tänker, i saker vi köper, i det vi äter, hur vi yogar, i vårt tal och handling. Det har blivit vårt mantra; ”nessesary or not”. Ibland är det ”nessasary” men oftast är det ”not”;).
Med kärlek,
Magdalena