Magdalena Mecweld
Magdalena Mecweld (född 1969) är yoginin, journalisten och författaren till boken och appen ”Vila dig i form med yinyoga” (2012) och boken "Vila dig stark med yinyoga" (2022) samt den nya appen "Yinyoga med Magdalena - Vila dig stark".
Hon är en mycket uppskattad och omtyckt lärare som förenar djup visdom med lättsam humor i sin unika yogaundervisning. Magdalena är en av de första att lära ut yinyoga i Sverige med regelbundna klasser och workshops sedan 2008. Magdalena håller även i de mycket populära yinyoga-lärarutbildningarna tillsammans med sin partner Mats Nielsen. Läs mer om utbildningarna här).
2012 kom hennes bok ”Vila dig i form med yinyoga” (här kan du läsa om boken) ut. Bokens personliga, vackra och samtidigt mycket praktiska upplägg har berört och hjälpt hundratusentals läsare runtom världen. Magdalenas nya bok "Vila dig stark med yinyoga" (2022) innehåller många nya positioner, pass och meditationer. Den nya appen är även den mycket populär.
Magdalenas yogastil utgår mycket ifrån den meditativa, visa och djupt läkande aspekten av yinyoga där yinyogan sker på kroppens villkor och inte tvärtom. Med en andlig praktik sedan början av 1990-talet och lång erfarenhet av att lära ut yoga, sedan 2003, har Magdalena en fingertopp-känsla i sitt sätt att förmedla sin oerhört rika kunskap.
”Jag ser hela livet som meditation och yoga, försöker att vara medveten i alla livets skeenden. Det är inte det som händer på mattan eller meditationskudden som är intressant, det är det som händer då livet pressar, stressar oss, när saker och ting inte blir så som vi vill ha dem, eller då de faktiskt blir det!”
- Magdalena Mecweld
Yogaresan som inte har ett slut...
"Jag har sedan barnsben varit fascinerad av det vi numera kallar ”andlighet”. Jag började med astrologi, grafologi och tarotläsningar i tonåren och har fortsatt med professionell andlig vägledning genom åren, men det var 1994 som meditation och yoga på allvar kom in i mitt liv. Böcker av Castaneda, Krishnamurti, Yogananda och Eckhart Tolle gav mig nya verktyg och ett nytt sätt att se på livet.
En allvarlig ryggskada där tre kotor är förskjutna med kronisk smärta som följd och en i allmänhet ovanligt stel kropp gjorde att jag undvek allt som var fysiskt krävande och obehagligt.
Att istället läsa och studera blev min passion. Socialantropologi, idéhistoria, journalistisk och asiatiska tanketraditioner fascinerade mig, och särskilt yogan och dess filosofi. Jag blev mamma i tonåren och levde själv med min dotter. Livet var tufft, både ekonomiskt men även på andra sätt.
Genom ett jag sålde en artikel till en resetidning fick jag möjligheten att resa till Thailand. Det var där jag år 2000 mötte en man på en strand som yogade. Efter några månader av dagliga hatha-yogaövningar var jag smärtfri (och har varit sedan dess, trots att ryggen fortfarande är skadad) och yogan blev en del av min dagliga övning. 2001 djupnade förälskelsen då ashtanga-yogan kom in i mitt liv - och har sedan dess varit en del av min dagliga övning.
Graves sjukdom är en autonomin sköldkörtel-sjukdom som jag diagnostiserades med 2004. Efter två års cellgiftsbehandling var jag friskförklarad och har sedan dess inte upplevt några symtom.
Det var i samband med dessa sjukdomstillstånd jag förutom ashtanga-yogans även började fördjupa mig i meditation och yinyoga. Dessa två blev mina dagliga mediciner. För kroppen och psyket. Även om jag innehar flera internationella certifikat (och över tusen så kallade "timmar") i många olika yoga-stilar, så vet jag med säkerhet att ingen utbildning gör dig till yogalärare. Att lära ut och leva yogan är en livsstil, ett sätt att se på livet att ständigt fördjupa sig och rena sitt sinne.
Det finns otaliga historier om hur yoga förändrar liv och min är ännu en i raden. Yogan gav mig nytt liv. Eller, nej, kombinationen av yoga, daglig meditation och tre års intensiv psykoterapi gav mig nytt liv. Jag är medveten om att de flesta varken har behov, motivation, tid eller lust att göra ett liknande självarbete. Men min inre längtan efter hälsa, autenticitet och ett liv fritt från lidande var starkare än allt annat.
Jag har också insett att yoga minst handlar om att vara vig och böjlig. Vi kan sitta i perfekt lotusställning i timmar eller stå på huvudet en hel dag men fortfarande bli upprörda över att grannen tar vår tvättid, vara självdestruktiva och ha dysfunktionella relationer. Att kunna utföra akrobatisk yoga medför inte automatiskt inre visdom, i så fall skulle vi tillbe 10-åriga gymnaster. Sann yoga och meditation ger mig friheten att kunna välja mina reaktioner.
Det stormar omkring mig nu också, ibland mår jag dåligt, är arg och ledsen, men jag kan nu mycket lättare tillåta alla känslor att finnas i kroppen. Jag kan observera mina inre reaktioner med en kärleksfull blick, istället för att som tidigare skapa drama och på så sätt bädda för ytterligare strider, ytterligare lidande. Yogans och meditationens syfte är att hålla kroppen och sinnet friskt. På så sätt kan vi åldras med glädje och med en ständig nyfikenhet, närvaro och vitalitet.
Jag brinner för att dela och sprida yinyogans magi och meditationenes djupaste syfte. Att befria sinnet och hjärtat från vanornas ofta nedbrytande makt. Genom att inspirera och sprida mitt yogiska fredbudskap hoppas jag förändra världen lite grann. Genom den egna transformationen kan människan transformera hela världen
Min inspiration
Jag innehar många diplom och så kallade "timmar" från olika skolor och traditioner. Jag har studerat Hatha Yoga (Bihar School) hos Saji PK . Ashtanga-inspirationen kommer från Kristina Karitinou, Petri Räisänen, Sharath Jois (i Mysore) och Laruga Glaser och även Lisa Lalér i Stockholm. Yinyoga-inspirationen kom från Sarah Powers, Norman Blair och Bernie Clark och Restorative-Yoga via Judith Lasater.
De senaste tjugo åren har jag fördjupat mig i meditation (vipassana) genom att åka på kortare och längre retreats (minst en månad och flera kortare per år). Mina främsta inspiratörer är, förutom S.N Goenka, Sayadaw U Tejaniya, J Goldstein, Gil Fronstad, Alexis Santos och de senaste åren Ajahn Sucitto.
Sedan 2013 är det den burmesiske meditations-mästarens Sayadaw U Tejaniyas undervisning som är min främsta inspiration och jag reser årligen till hans center för längre retreat och vidare förkovran. Min andra huvudlärare är den brittiske läraren Ajahn Sucitto.
Jag har även studerat en termin Traditionell Kinesisk Medicin på Svenska Akupunkturakademin och jag innehar en akademisk examen inom Idéhistoria och Socialantropologi från Stockholms Universitet och har under 15 års tid, förutom yogalärare och författare, varit etablerad som journalist och skrivit om meditation, yoga, hälsa, resor och psykologi – främst för Svenska Dagbladet (läs mina artiklar här).
Jag har en vuxen dotter, Bianca, som även hon är yogalärare. Jag bor med min partner Mats i en lägenhet i Stockholm, Sverige. Jag sitter även med i styrelsen för Vipassanagruppen i Sverige och är delaktig i att bjuda in kompetenta meditations-lärare till Sverige.