Yinyoga för klimakteriet

Vattenfallet är en bra position för klimakteriet

Är yinyoga bra för klimakteriet?

Klimakteriet, inklusive förklimakteriet (en period innan mensen upphör helt), är en naturlig övergångsfas i en kvinnas liv där produktionen av hormonerna östrogen och progesteron minskar. Denna förändring kan ge upphov till olika symtom som sämre minne, nedstämdhet, humörsvängningar, värme-vallningar, sömnsvårigheter, oro och hjärtklappning. Levern och njurarna spelar en viktig roll i hormonregleringen under denna tid. De ansvarar till exempel för att metabolisera östrogen (lever) och producera stresshormoner (njurar/binjurar) och hjälper även kroppen att eliminera oönskade slaggprodukter. Genom att förbättra deras funktion med hjälp av yinyoga kan vi balansera hormonerna och mildra symtomen.

Hur yinyoga reglerar hormonerna

Enligt traditionell kinesisk medicin (TKM) är det Trä- och Eld-elementen som ofta hamnar i obalans under klimakteriet, även om Njurar/Urinblåsa är utsatta de med (Vatten) så är fokus först och främst på att balansera Trä och Eld. Trä styr levern och gallblåsan, medan Eld styr hjärtat, tunntarmen och även det som kallas Trippelvärmaren och Perikardium (hjärtsäcken). Båda dessa element påverkar kroppens termostat/värmereglering. Genom att stanna länge i yinyoga-positionerna, slappna av och vila påverkar vi inte bara bindväven och lederna utan även våra inre organ och deras energiflöde. Vi svalkar kroppen.

Levern, som ses som ett organ för detox, är också kopplad till starka känslor, särskilt ilska, stress och irritation. Enligt TKM menar man att om dessa känslor inte har uttryckts konstruktivt eller bearbetats tidigare under livet kan levern ”stagneras” och resultera i att de förvärras under just klimakteriet. Vill poängtera att detta är endast exempel och behöver inte alltid stämma. Stagnation kan även ske på grund av ens personlighet och stress, inte bara obalanserat känsloliv. Men – hur det än är så kan vi genom att balansera levern med till exempel yinyoga stödja cirkulation och detox-processen, vilket även kan hjälpa till att reglera hormonnivåerna och därav det allmänna humöret.

Yinyoga och kroppens meridianer

Yinyoga-positioner som stimulerar leverns och gallblåsans meridianer, till exempel Fjärilen, Svanen och Draken, frigör blockeringar längs dessa energikanaler. Detta ökar även den allmänna cirkulationen i kroppen, men ger levern en extra boost och frigör stagnation, vilket i sin tur kan minska klimakteriebesvär. Själv har jag märkt att yinyoga hjälpt både under PMS och nu i klimakteriet. Men som med allt annat är det viktigt att prova och se vad som fungerar just för dig.

Uppochner – Prana och Apana

Uppochnervända positioner har en djupgående effekt på kroppens energiflöde, särskilt när vi tittar på det som enligt urgammal yogisk filosofi kallas Prana och Apana, två av kroppens primära livsenergier eller så kallade ”vayus” (vindar). Prana är den uppåtgående energin som flödar från magen till bröstkorgen och huvudet och är kopplad till livsvitalitet och inspiration. Apana är den nedåtgående energin som ansvarar för eliminering, som till exempel matsmältning och menstruation.

När vi vänder kroppen upp och ner låter vi Prana, som normalt flödar uppåt, på så sätt strömma neråt mot nedre delen av kroppen. Detta kan frigöra en känsla av mental skärpa och vitalitet. Samtidigt stimuleras Apana genom att dra energi bort från kroppens nedre delar och istället strömma uppåt, vilket kan frigöra blockeringar och främja eliminations-processen – något som är särskilt fördelaktigt under klimakteriet, då dessa energier ofta är i obalans och separerade/stagnerade. När dessa två ”möts igen” skapas balans som håller i sig även efter att kroppen återfått sitt vanliga läge.

Pass för klimakteriet i nya appen

Jag har skapat flera pass i yinyoga-appen (Yinyoga med Magdalena Mecweld) som är särskilt utformade för att balansera kroppen under PMS och klimakteriet. Vissa har inte klimakteriet som specifikt namn, men de har ändå positioner som har som fokus att stimulera de områden som påverkar hormonerna. Till exempel ”Låt Lymfan flöda” (som även balanserar lymfsystemet), samt ”Hormonell Karusell”, ”Trä – Detox & Glädje”, ”Eld – Fred & Kärlek”, och ”Vid stress”. Dessa pass inkluderar positioner för Levern/Gallblåsan och uppochnervända positioner som Halvhunden, Vattenfallet, Bryggan med stöd och Benen på stolen, som hjälper till att omfördela energi och svalka systemet. Alla dessa positioner lugnar även Vattenelementet – Njurar/Binjurar = sänker kortisol-nivåerna i kroppen. Sedan kan man förstås skapa nya, egna pass i appen!

Extra yinyoga-pass

Nedan är exempel på två nya extrapass som du kan lägga till i den nya appen för att snabbt återfå kraften under klimakteriet. Precis som de andra passen hjälper dessa till att kyla ner kroppen, stimulera energiflödet och ge dig en känsla av lugn och balans. Mejla gärna mig och berätta hur du har upplevt detta! info@yin-yoga.se 

Så här gör du för att skapa dessa pass i nya appen:

  • Tryck på ”positioner” (kroppsfiguren längst ner i appen). Tryck på den första positionen i passet/passen nedan och sedan på stjärnan. Ett segment som kallas ”skapa nytt pass” poppar upp, alternativt gå in på Yinyoga-pass och tryck på ”egna pass” och sedan på ”skapa eget pass”. Hitta den första positionen i passet/passen nedan och lägg till.
  • Nu kan du namnge ditt nya pass, till exempel med namnen som jag gett de två passen nedan.
  • Du ombeds också skriva ditt namn, detta på grund av att du sedan kan skicka passet till en vän, eller dina yogaelever om du är lärare, via sms och/eller mail. Mottagaren behöver inte ha appen, passet är uppstaplat med namn på positioner. Detta gör du genom att trycka på lilla ikonen med en pil på i högra hörnet.
  • Tryck sedan på ”lägg till” och lägg till nästa position i passet, fortsätt lägga till positionerna. Om du lägger till positionerna ”felaktigt” kan du alltid placera om ordningen genom att trycka på lilla pennan i högra hörnet. Dra och släpp positionerna enligt dina önskemål.
  • Avsluta med att trycka på ”retur” på tangentbordet (på min telefon är det lite svårt att trycka på knappen ”spara”). Tryck på ”spara”.
  • Ditt pass läggs nu till i ”Egna pass” under ”Kategorier”.
  • Klart!

Lycka till!

Magdalena

”Hormondetox” (max 20 minuter).

 Avsluta med ”Stilla vila” om du vill.

Fyrkanten

Armarna bakom ryggen mellanvila

Fyrkanten andra sidan

Armarna bakom ryggen

Sfinxen

Barnets position mellanvila

Vattenfallet

”Svalka och balansera” (max 25 minuter).

Här har jag inte tagit med mellanpositioner eftersom du kan ligga kvar på det bolster/kudde under bäckenet under hela passet.

Liggande Draken

Liggande Draken (andra sidan)

Vattenfallet

Håll om knäna

Bryggan med stöd

Vattenfallet

 

Testa gärna den nya appen för pass för andra behov.

 

Posted in