I Buddhistisk meditation ingår förutom stillande av sinnet (samatha) och insikt (vipassana) även reflektion (yoniso manasikara) – att TÄNKA, reflektera och kontemplera.
Denna meditation kan utföras när som helst under dagen (på bussen, promenaden, innan dagen börjar och innan läggdags). Lycka till!
1. Hur lyckligt lottad jag är!? Räkna upp alla saker i ditt liv som gör dig till lyckligt lottad. Det kan vara allt från att du lever i ett land som inte är i krig, i ett land där du spolar avföringen med dricksvatten, i ett land där alla har rätt att uttrycka sin åsikt. Du kan alltid hitta något att vara tacksam över, till exempel att du inte har tandvärk, huvudvärk, att du inte har glas i tån etc. Använd fantasin! Du kan även variera detta med att tänka på hur generös du har varit i ditt liv, hur du har tagit dig tid att lyssna på någon, ge något till någon, bjudit med någon etc.
2. Döden och föränderlighet. Kommer jag att dö? När kommer jag att dö? Hur kommer jag att dö? Här ska du föreställa dig olika dödsorsaker för dig själv. Det enda av dessa frågor du faktiskt kan påverka är den sistnämnda; HUR kommer jag att dö. Med detta menas inte exakta orsaken men i vilket sinnestillstånd kommer du att dö? Hur skulle du vilja dö? Du kan också kontemlera hur allt förändras. Hur du blir äldre, hur de runt omkring dig blir äldre etc.
3. Kharma – orsak och verkan. Hur påverkar allt jag gör, tänker och väljer i mitt liv alla andra? Tänk tillbaka på något ”bra” val som ledde till ”goda” resultat. Eller på ett sämre val som ledde till lidande för både dig och andra. Allt du väljer att göra kommer (och har redan) ett resultat i världen.
4. Dukkha eller Otillfredsställelse. Lidandet finns överallt. Det räcker att öppna en dagstidning och vi översköljs av information om lidandet. Att vi inte är nöjda, hur bra vi än har det, är också lidande. Lidande är även att ha det för bekvämt. Reflektera över olika slags lidanden i världen. Hur alla upplever lidande på olika sätt. Hur ser lidandet ut för en 1-åring, 2-åring, 15- åring, 80-åring. Hur ser lidandet ut för olika yrken? Advokater, busschaufförer, psykologer, fotomodeller, yogalärare? Osv. Använd fantasin.
5. Medkänsla & Förståelse – med visdom. Eller Metta-Bhavana. Börja med att känna förståelse för alla dem som lider på olika sätt, inklusive dig själv. Fortsätt sedan att skicka medkänsla, förståelse till dig själv och andra. Kom även ihåg det lilla tillägget/detaljen: ”När bry och inte bry sig”. Att veta om när vi ska bry oss och vet när vi ska släppa taget är VISDOM. En del människor vill inte bli hjälpta. Då bör vi släppa. Andra behöver vår hjälp. Ibland kan vi inte göra så mycket åt att en flyktingbåt sjönk och alla drunknade. Men – vi kan känna medkänsla. Det är viktigt att göra DET MAN KAN, och släppa resten. Annars orsakar vi lidande för oss själva, vilket inte hjälper vare sig flyktingarna eller oss själva.
Därför är kultiverandet av visdom det allra viktigaste i all inre utveckling.
Må alla levande varelser uppnå inre frid, lycka och djupaste visdom!