Välja Yoga-grundutbildning

Välja yoga grundutbildning

Vilken  yogagrundutbildning skall jag välja?


…är en fråga vi ofta får. Många av dem som går våra Yinyoga utbildningar är redan praktiserande yogalärare,  de vill få en fördjupning/påbyggnad med Yinyogan, men några har en annan bakgrund än yoga. De kanske går Yinyoga-utbildningen för att lägga till ett kompletterande verktyg till sina yrken så som psykologer, läkare, massageterapeuter eller liknande. Andra går kurserna för sin egen skull. De vill lära sig mer om yinyogans hela grund. Och just de senare brukar då och då undra…”Om man ska göra en 200-timmars utbildning i en annan tradition till yogalärare (tex Hatha, Power Yoga, Ashtaga, Virya eller Kundaini) , vad ska man välja?”

För det första brukar jag svara att en grundläggande yogalärarutbildning är en bra bas men det krävs egen praktik och engagemang (som med allt annat) för att så att säga känna sig helt hemma i rollen (läs min artikel om vem som kan kalla sig yogalärare). Du bör kanske också känna dig för i de olika traditionerna/lärarna och se vad som passar din kropp och psyke. För det andra bör man förutom lärare/tradition även ta i beaktande ekonomi, tid och plats. Så en adekvat motfråga fråga är nog vad det får kosta? Och – hur mycket tid du har?

Priserna varierar nämligen enormt. Yogautbildningar är ofta det som en studio tjänar pengar på. Om du stannar i Sverige och går en 200-timmars på en populär studio kostar det från cirka 30 tusen men snarare uppemot 50 tusen kronor! Utan mat eller boende. Eller litteratur. Bara kursen alltså. Fördelen är att du slipper resa iväg långt, utbildningen brukar sträcka sig över en längre tid och du kan därför vara hemma och jobba samtidigt. Har du familj är det naturligtvis också en fördel. Du sparar dessutom på miljön genom att inte flyga långt. Om du väljer en kort och intensiv utbildning utomlands kan priset bli betydligt lägre och ofta inkluderas även mat och boende. 

Det var drygt tio år sedan jag själv slutförde min allra första 250 timmars Yogalärarutbildning hos Saji PK på Vashishtayoga. Sedan dess har jag slutfört utbildningar hos många bra lärare, tex Kristina Karitinou och nu senast hos Bernie Clark. (läs mer om vilka andra utbildningar jag gått här.). Det är roligt att hela tiden bygga på sina kunskaper med kortare påbyggnadskurser. Som sagt, det var ett tag sen jag gick en grund-utbildning själv men jag har personer vid min sida som jag har följt på nära håll då de har gått sina TTC:s. Nämligen min partner Mats och nu senast min dotter Bianca. Och några vänner och elever.

På Agonda Beach i Goa, Indien ja, just det, precis vid den vackra stranden bland cashewnötsträd, finns en yogaskola som vår vän Deepak öppnade för många år sedan, Sampoorna Yoga School (sampoornayoga.com). På grund av att Agonda var ”vår” strand sedan många år, vi var där 2006 för första gången då Agonda var ett turisttomt paradis och återkom varje år, blev det naturligt att Mats gick just den utbildningen. Yoga-traditionen är klassisk ashtanga och vinyasa yoga. 

Lärarna var fantastiska. Skolan anställde internationella lärare som höll i själva undervisningen. Mats hade Rock Lockyer och Josefin Bengtsson som sina huvudlärare till exempel. För cirka fyra år sedan lämnade Deepak Agonda. Huvudrektor blev istället den mycket kompetente Sudhir Rishi och hans hustru Veena Rishi. Paret har en klassisk inställning till yoga och meditation. Samtidigt tar man in en modern och progressiv yoga-syn genom att fortsätta anställa amerikanska, engelska och andra internationella lärare. Gammal, gedigen tradition gifter sig med modern anatomi, pedagogik och annat kul. Det var därför (och för den vackra Agonda) som även min dotter Bianca valde just Sampoorna som sin grundläggande 200-timmars utbildning till yogalärare i år. Med Sudhir och de andra lärarna, kan det inte bli fel. Sudhir är själv akademiskt skolad i Indisk filosofi och meditation och håller i den delen på utbildningen medan hans fru Veena undervisar i Ayurveda.

Om man nu ska säga några nackdelar med dylika intensiva månadskurser så är det att de är just mycket intensiva. Själv var jag helt slut efter den månad jag gick för min första lärare Saji. På Sampoorna är det många deltagare i varje klass eftersom skolan har blivit mycket populär. Trots det verkade det ändå bli varm, intim och härlig stämning. När jag var där i vintras för att hälsa på Bianca såg jag väldigt lite av henne. Hon var upptagen från morgon till kväll. Det var att läsa, läsa, läsa, plugga. Öva yoga, öva, öva. Man får tex hålla klass för de andra eleverna från första dagen. Och i slutet är det en tuff examen. Både Bianca, Mats och även våra vänner som Sabina, Johanna och Weronika Mrowczyk verkar vara mycket nöjda med sin grundutbildning (även flera andra av våra elever har gått denna utbildning).  

Så för att återgå till vad man ska välja….Ett tips är att kolla på Tripadvisor tex (om det gäller utbildningar i Indien) och fråga andra som gått kursen. Och känn efter. Vilken utbildning du än väljer, kom återigen ihåg att man inte automatiskt blir en bra yogalärare bara för att man gått en 200-timmars TTC. Det tar många år, mera egenstudier, helhjärtat intresse, engagemang och framför allt undervisning. Helt enkelt mognad, självinsikt och viljan att genom yogans helande kraft både hjälpa/förädla sig själv och andra. 

Lycka till! 

Magdalena 

”If you want to master something – teach it.” Yogi Bajan 

 

Bianca på Agonda beach!
Posted in