Vad är yinyoga?
Yinyoga är långsam, mjuk och följsam yoga där man övar sig på medveten närvaro för att släppa på både fysiska och mentala spänningar. Yinyogan kan ses som en av de minst ”farliga” av alla yoga-former, då en snabb rörelse är mer riskfylld än en mjuk och långsam rörelse.
Varför skall man yinyoga?
Yinyoga har visat sig ha stor påverkan både på den fysiska kroppen, muskler och fascia, med ökad rörlighet. flexibilitet och smärtlindring. Man har även studerat stressrelaterade symtom som minskar avsevärt för personerna som utövande regelbunden yinyoga.
En studie publicerad i "Journal of Alternative and Complementary Medicine" visade att deltagare som utövade yinyoga regelbundet rapporterade minskade nivåer av stress och ångest jämfört med kontrollgruppen. Den avslappnande effekten av yinyoga kan också hjälpa till att reglera produktionen av melatonin och därmed hjälpa vid sömnproblem
Vi stannar statiskt i positionerna under flera minuter och fokuserar på att slappna av, både muskulärt och mentalt. I denna yinyoga är fokus på mindfulness, närvaro och rätt attityd.
Man undviker aktiv stretch, prestation och sökande av intensitet. Yinyogan med mindfulness vill minska stressen och görandet, skapa balans mellan kropp och sinne, öka rörligheten i kroppen och på så sätt minska lidande och spänningar. Genom att fokusera på avslappning, andning, tankar och känslor i relation till kroppens förnimmelser i de olika positionerna ökar man sin självkännedom och självmedkänsla.
Man använder även exponeringsmetoden, som kommer från ACT och KBT, där man utforskar sina gränser för både behag och obehag på kroppens och psykets villkor. Yinyogans tillåtande natur hjälper oss att lära oss vad just vi behöver. Och hur mycket.
Fem fördelar med yinyoga
- Stress-reducerande. När du yinyogar balanseras det parasympatiska nervsystemet. Kroppen och sinnet går in i djup avslappning och stress minskar. Du minskar på så sätt kortisol-nivåerna i blodet vilket också hjälper med andra åkommor, tex klimakteriebesvär, PMS, högt blodtryck mm.
- Yinyoga kan hjälpa till mot smärta både genom medveten närvaro, acceptans och att den passiva, långvariga stretchen mjukar upp och smörjer våra leder, ligament och bindväv i kroppen samt stärker skelettet.
- Att yinyoga regelbundet kan hjälpa den mest kroppsligt stela genom avslappning och passiv stretch. Det stela förändras och blir mindre stelt.
- Yinyoga med fokus på mindfulness är en form av meditation, kroppslig medveten närvaro som även ger en bra introduktion eller komplettering till annan meditation.
- Yinyoga är tillgänglig för alla kroppar då vi anpassar ställningen efter kroppen och inte tvärtom.
Vad är Meditation?
”Meditation handlar inte om att kasta bort oss själva och bli något bättre. Det handlar istället om att bli vän med den vi redan är” – Pema Chödrön.
Vilka typer av meditation finns det?
Meditation kan delas in i två slags huvud-former. Koncentrations-meditation och Insikts-meditation, dessa kallas även samatha (kallas även dhyana) och vipassana (kallas även mindfulness).
Inom all hatha-yoga ingår Samatha (koncentrations eller dhyana-meditation) som en viktig del. Ofta beskrivs denna meditation som ett tillstånd utan tankar. En total stillhet i ett ”intet” där man är fri från bekymmer och problem. Denna meditation är alltså en koncentrations-meditation.
I den andra sortens meditation – Insiktsmeditation (vipassana eller mindfulness) öppnar vi upp sinnet och tar in allt. Tankar och känslor värderas inte som ”bra” eller ”dåliga” utan som ”intressanta”. Rastlöshet omfamnas och undersöks.
Samatha-meditation och vipassana är kompletterande tekniker. Man behöver först stilla och koncentrera sinnet för att sedan nå insikt – att se inåt. Alla yoga-lärare har en egen stil i sin undervisning. Eftersom Magdalena anser att meditation är ett oslagbart verktyg för självinsikt och minskande av stress och lidande använder hon sig mycket av dess teknik i sin speciella och unika yoga-undervisning.
Magdalena har utövat meditation sedan 1994. Hennes främsta lärare är Sayadaw U Tejaniya http://sayadawutejaniya.org. Men hon har även förkovrat sig i meditation hos bland andra S.N Goenka www.dhamma.org, Joseph Goldstein www.dharma.org/joseph-goldstein och Gil Fronsdal.
Traditionell Kinesisk Medicin
”Qi flows where attention goes” – Kinesiskt ordspråk.
Vad är traditionell kinesisk medicin?
Yinyogan kallades från början daoist-yoga och har inspirerats av kinesisk kampkonst och kinesisk medicin. Istället för att med nålar stimulera de olika meridianerna i kroppen placerar vi kroppen i olika relativt lätta ställningar under en längre tid. På så sätt stimuleras samma slags meridianer som vid akupunktur och med liknande effekt. Meridianer är alltså kanaler genom vilka qi (livsenergi) flödar i kroppen. Man kan likna dem vid elkablar som förmedlar energi. Alla tolv meridianerna är kopplade till de inre organen. Det är levern och gallblåsan, njurarna och urinblåsan, hjärtat och tunntarmen, lungorna och tjocktarmen och mjälten och magen. De inre organens hälsa utgör grunden för människans livskvalitet, med andra ord för människans fysiska och psykiska hälsa, enligt den kinesiska läkekonsten.
Magdalena har fördjupat sig i TKM bland annat genom kurser på Akupunkturakademin i Stockholm www.akupunkturakademin.se, egenstudier och genom sin vän och lärare (och läkare) Dr Jana Särman www.odlalivet.se
För att se Magdalena förklara de olika elementen enligt TKM klicka här
Restorative Yoga
Gör inget med kroppen – bara vila” – Tilopa.
Vad är restorative yoga?
Restorative Yoga (återhämtnings-yoga) är ytterligare ”yin” än yinyoga, ett steg mjukare och vilsammare. Med hjälp av kuddar, stolar, bolsters och filtar försätts kroppen i ett ”viktlöst” tillstånd. Du uppmanas att släppa taget och sjunka in i kuddarna. Vi stannar i ställningarna i 10 – 20 minuter. Det välbefinnande som ofta infinner sig efteråt beror på att hjärnan sätter igång produktionen av avslappningshormonet oxytocin och prolaktin, ett slags livskraftshormon. Effekten kan hålla i sig till långt senare. Restorative Yoga skapades av BKS Iyengar och används mycket effektivt mot fysisk och psykisk utmattning. Magdalena inspireras främst av B.K.S Iyengar och Dr Judith Hanson Lasater www.judithhansonlasater.com